Bouwen 2017
 
Binnen Afbouw
 
Schuifdeurenrails
 
 

December

Schuifdeurrails zelf maken

Basismateriaal voor 2x schuifdeurenrails: hoekprofiel 2x 2000x60x60x6 en gezaagde stukken 8x 60x60x60x6. De rails die je kunt kopen is 5mm dik en de bevestiging op de muur is meestal bedoeld voor licht materiaal. Wij hebben speciale muren en daar hoort een speciale ophanging bij. Eerst metaal bewerken..

     
       
  Hoekprofiel

Deze moet strak tegen de muur, vandaar dat van de gezaagde stukken nog 10mm wordt afgeslepen. Hierdoor valt later de rail stark tegen de muur.
     
       
  Boren

Aftekenen en boren met 12mm voor de draadstangen en 10mm voor de inbusbevestiging.
     
 
     
 

Verzinken

De gaten worden verzonken zodat er een strakke lijn ontstaat en de houtenschuifdeur vlak onder de ophangrail kan hangen.

Het voordeel van deze methode van bevestigen is dat er altijd nog een ring geplaatst kan worden om exact te kunnen waterpassen.

     
       
 

Bevestiging

Het metaal wordt afgeplakt met schilderstape omdat bij uitmeten tegen de wand er geen vieze vlekken ontstaan. De gele tape, is geplakt waar de deuropening zich bevindt.

De grote gelagerde rollers zijn gekocht voor 35, per stuk. Voor dit geld kun je ze niet zelf maken.

 

     
       
 

Uitmeten

De deur wordt op 9mm van de vloer geplaatst en de rail ook op dezelfde afstand. De gaten worden afgetekend nadat er is gewaterpast.

     
       
 

Waterpas

De schuifdeur wordt in positie gezet en de rauil er bovenop. De gaten worden er zorgvuldig uitgemeten omdat er minimale verschuiving mag plaatsvinden.

     
       
 

M12

Draadstangen M12 100mm in de muur worden met HIT-SC_18x85 en chemische ankers in de muur gezet. De gatenn zijn geboord met 5-12-18mm secuur en voorzichtig. De hulsjes worden geplaatst, volgespoten en de draadeinden in de railsbevestigd.

     
       
 

Muur

Alles gaat gelkijktijdig in de wand en hiermee wordt er in ieder geval gezorgd dat de draadeinden in positie blijven tijdens het uitharden van de ankers.

     
       
 

Platen

Extra 140x50x5 platen worden voorzien van10mm gaten om tegen de achterkant van de deur te worden geplaats. Schroeven voor de ophanging van de rollers zouden anders teveel in het hout vreten.

Primer spuiten en daarna nog een deklaag mat-zwart

(wordt vervolgd)

     
       
 

Eindstop

Eerst nog even de eindstop erop lassen (vergeten ;o(

     
 

2178 Mat

Spuiten met 2178 MAT zwart (2x)

     
       
 

Montage rail

De rail is voorzien van eindstoppen 50x50x5. Voor de bevestiging van de rollers moeten de gaten zeer nauwkeurig worden geboord. Voorboren met 4mm vanaf beide kanten (uitgemeten) daarna de diameter tot 9,5mm voor M10.

     
       
 

M10

Afkorten van RVS M10 en daarna de kop vlak schuren.

De rollers 115mm zijn extra groot en aangeschaft. De bijgeleverde schroeven zijn voor dunne bouwmarktdeurtjes, maar verder is het een prima gelagerd product.

     
       
 

Ophanging

De deur wordt vlak onder de rail opgehangen. Op de vloer ligt 9mm plaat om de hoogte te waarborgen.

De achterkant is voorzien van extra op plaatjes zodat de M10 bouten niet door het hout vreten. Het geeft ook nog een extra robuuste indruk.

     
       
 

Eindstop

De eindstoppen zijn gelast op het eind van de rail en de rollers zo gepositioneerd dat bij geopende deur de rechter roller tegen de eindstop valt.

Krimkous 50mm wordt gebruikt om een ''zachte STOP'' te maken en wordt om de eindstop heen geschoven waarna met hete lucht de kous strak om de eindstop komt te zitten.

     
       
 

Ondergeleiding

Frezen van een gleuf en plaatsen van een AL 15x15 profiel waar de geleiding in komt te vallen. Zagen van 10mm AL plaatje voor het verhogen van de ondergeleiding. (spiritus als snijmiddel)

     
 

     
 

     
       
 

 

         
  ->NAAR VOLGENDE PAGINA-->