Bouwen 2019
 
PV Panelen
 
Installatie 18x PV panalen
 
 

Augustus 2019

Installeren van 18 PV panelen

Er is gekozen voor SMA//Tigo en Trinasolar. De installatie wordt uitgevoerd in eigen beheer waarbij er met een aantal zaken rekening is gehouden;
1. Veiligheid, betrouwbaar, terugverdientijd
2. EMC-richtlijn of Radioapparatenrichtlijn
3. Remote overzicht

     
       
 

Aarding

Er is veel discussie over aarding en de wijze waarop panelen geaard moeten worden. Met in achtneming van de EMC richtlijn probeer ik de inductievelden te minimaliseren en de aarding de optimaliseren. Alle kabels lopen in een buis/goot zo dicht mogelijk bij elkaar.

De zwarte geanodiseerde laag haal ik weg zodat de kabelschoen een volvlakverbinding heeft en niet alleen met het schroefdraad.

     
 

Legplan PV panelen

In het legplan van de panelen is rekening gehouden met een minimalisatie van de inductievelden dat wordt verooraakt door gelijkstroom in kabels.

Hier wordt #1 het eerste gelegd en #18 het laatst. De aansluiting van de string is vanaf de dakdoorvoer naar 2#1#--#18 en loopt is drie verdere kringen weer terug naar de invoer. De kabels worden parallel aan deze leidingen gelegd waarbij naast de rails, elk paneel apart wordt geaard.

   
 

Minimalisatie

Voorkom ‘lussen’ in de bekabeling, waarbij de kabels in een rondje over het dak lopen. Dit veroorzaakt namelijk verstoringen op andere apparaten. Daarnaast worden de zonnepanelen zelf ook gevoeliger voor storing van buitenaf, waardoor ze bijvoorbeeld een foutmelding laten zien.

Op de site van het Agentschap Telecom van hier meer over te lezen of raadpleeg ISSO Handboek zonne energie.

   
       
 

Optimalisatie TS4-R-O

In de TS4-O worden de functies van de Tigo-smartmodules naadloos gebundeld tot een eenheid voor een verbeterde energieopbrengst en een verhoogde ontwerpflexibiliteit. De TS4-O is ideaal voor daken die last hebben van schaduwvorming, maar waarbij geen langere paneelketens noodzakelijk zijn. Naast veiligheid, bewaking en PV2.0-synchronisatie zorgt de TS4-O voor optimalisatie van elke module waarvan de prestatie door schaduwvorming wordt verminderd. 

a. Schaduw- en mismatch-tolerantie
b. Grotere energieopbrengst
c. Meer ontwerpflexibiliteit
d. Geoptimaliseerd voor dakgebruik
e. Plus alle voordelen van veiligheid en
monitoring

 

 

 
 



Achter elk zonnepaneel wordt een optimizer geplaatst, type TS4-R-S (of TS4-R-O). Na het initialiseren van de communicatie, geven de optimizers hun opbrengst door en weten dat ze energie mogen produceren. Wanneer de communicatie wordt uitgeschakeld door het wegnemen van de netspanning, schakelt elke optimizer de spanning van zijn paneel uit.

 

Achter elk zonnepaneel wordt een optimizer geplaatst, type TS4-R-M (of TS4-R-S of TS4-R-O). Na het initialiseren van de communicatie, kan de Gateway –die ook op het dak staat- draadloos de opbrengst uitlezen uit elke optimizer. Vanaf de Gateway loopt er een RS-485 kabel naar de Cloud Connect Advance, die verbonden is met ‘de cloud’, met internet. Opbrengst, spanning en stroom zijn zichtbaar per paneel. Deze visualisatie kan je bekijken op het webportaal Sunny Portal, naast de andere pagina’s die het hele functioneren van de omvormer(s) weergeven.
 

De optimizer TS4-R-O heeft geen communicatie nodig om te kunnen werken. Hij zal zelf metingen uitvoeren om te kijken of de opbrengst van het paneel kan verbeterd worden. Indien er verbetering mogelijk is, zal de optimizer het maximale uit het paneel halen en dit aanpassen naar dezelfde (hogere) stroom van de rest van de string. Als hij de stroom niet kan verbeteren omdat het paneel op zich optimaal werkt, zal de optimizer geen onnodige energie verbruiken en zichzelf buiten werking zetten. Slim systeem!
 
  Bevestiging

De WITTE ty-cables worden vervangen door echte ZWARTE. De clickFit klemmen zijn zwart en de afdekkappen ook. (ingekort zodat ze passen)
     
       
  Tillen

Ik gebruik mijn dubbele tegelzet ZUIGNAP. String leidingen koppelen en voorzichtig (niet te strak) afbinden. De Rails zijn allemaal galvanisch met de panelen verbonden.
     
       
  ESDEC

Is de leverancier van CLICKFIT. De 6,5x60 wordt in combinatie met de afdekdopjes gebruikt om de panelen te bevestigen.
     
       
       
 

Regen

Een paar dagen met veel regen en harde wind belemmerde de plaatsing van de overige panelen. De connectors worden tijdelijk in de PVC zakje afgedekt tegen inwateren.

Ik gebruik een daktengel (15mm) als mal voor het bepalen van de tussenafstand van de panelen. Hierdoor is het veel gemakkelijker om de panelen tegen elkaar te schuiven waarbij ze recht komen te liggen en ook de juiste afstand tot elkaar hebben.

     
       
  SMA Tripower 5.0

Aansluitingen aan de onderkant van de omvormer. Uitgerust met SmartConnect, WLAN (antenne) en RS485 voor de communicatie met de TS4-RO optimizers.
   
       
       
 

Integrated Cloud Connect functionality

Het Tigo Access Point (TAP) verbetert het gegevensbeheer van de zonnepaneel door draadloos te communiceren met Tigo smart-modules en door het aanpassen van apparaten. TAP verbetert de veiligheid ook aanzienlijk dankzij deactivering op moduleniveau. In bedrijfstellingvan de TS4RO wordt gedaan door de geïntegreerde WebUI van de SMA omvormer.
De TAP gateway wordt aangesloten via een RS485 verbinding met de SMA. Ik gebruik hier voor een CAT6/FTP kabel waarbij de verschillende aarders worden samengevoegd.


1> - GND --> Groen - Bruin - Oranje
2> + 12v --> Groen/wit - Bruin/wit - Oranje/wit
3> B DATA --> Blauw
4> A DATA + --> Blauw/wit

   
       
  RS485 - CAT6FTP

Het is wel handig om de aderhulsjes op een papiertje te plakken zodat de op het dat direct voorhanden zijn. Montage van de kabel moet op het dak gebeuren omdat deze door de aansluiting moet worden doorgevoerd. Zie voor de aansluitingn het schema hier boven.
     
       
  Barcodes

De plakkertjes met barcodes (serienummer) worden op de verzamellijst geplakt in volgorde van plaatsing. In de WebUI kunnen de serienummers worden uitgelezen zodat het bij storing duidelijk wordt welk paneel hiervoor kan worden aangemerkt.
     
  Resultaat

18 PV panelen geplaatst op het zuiden op het dak van de schuur. De volgende stap is de registratie en applicatie configureren.
     
 

EMC controle

Meting 100KHz-65MHz
Magnetisch- en elektrisch veld met Red Pitaya meetplatform SDR (Software Defined Radio)
Pick-up loop en magnetic wip.

     
 

EMC Resultaat

Geen effect (spikes) te constateren, zowel bij de omvormer als op het dak vlak bij de TS4-R-O optimizers.

-75dBm / -100dBm

 

   
         
  ->NAAR VOLGENDE PAGINA-->