Bouwen
 
Dak
 
Schoorsteen kappen en voegen
 
 

Februari 2013

Schoorstenen voegen en kappen plaatsen

De winter is bijna voorbij, tijd op de zaken weer eens aan te pakken. Te beginnen bij de schoorsteen. Schoonspuiten, in de garage zetten om vervolgens te voegen.

     
 

Schoorsteenkappen

Deze hebben we laten maken door Vredeveld. Op maat, op onze specificatie, van RVS en tot volle tevredenheid over de kwaliteit!
(opmeten van de tweede kap door Vredeveld)


     
 

Voegen

De schoorstenen worden een beetje vochtig gemaakt omdat ze al een tijdje ''binnnen'' staan. Ik gebruik alleen voor deze voegsessie Remix Antraciet grijs mortel.

     
  Schoorsteenkappen

Groningse kappen van RVS, dubbel geverfd en afgelakt.
     
  Hoogte

M12 draadstangen voorzien van moeren zodat de afdekplaat exact op hoogte staat en kan worden vastgezet, zonder dat de plaat doorbuigt wanneer de moeren worden aangedraaid.
     
  Voorbereidingen voor voegen

Mortel mengen.
     
  Voegen

Traditioneel met voegbord en verdiepte voeg.
     
  Resultaat

Beide schoorstenen zijn gevoegd en klaar om binnenkort op het dak te worden geplaatst. Dan kunnen ook de schoorsteenkappen worden geplaatst.
     
  Voorbereidingen

De beide schoorstenen worden uit de werkplaats gereden en klaar gezet om op maandag 25 februari met de kraan op positie te worden gezet.
     
  Inkorten

Van de draadeinden en het plaatsen van de afdekkappen.
     
  Hijsogen

Eerst worden op de draadeinden contra-moeren gedraaid. Hierdoor wordt voorkomen dat bij het aandraaien de kap door gaat buigen. De hijsogen zijn tijdelijk en alleen maar voor het hijsen van de schoorstenen.
     
  Wakaflex

Vlak onder de schoorsteen kan geen extra geslepen pan meer worden geplaatst, dus dit probleem wordt opgelost met een balk 40x140 met op de ''kopse kant'' een strook 300mm Wakaflex
     
  Next schoorsteensysteem

De lekbak van de schroosteen is uitgevoerd met 200mm Wakaflex en deze strook dekt nét niet de onderliggende dakpan af. Ik heb de brede strook onder de smalle strook geplaatst. de houten balk is goed te zien, hiermee wordt de vloeiende daklijn behouden.
     
  Vormen

Het sneeuwt en het is koud, vandaar dat er ectra warmte op het dak moet komen om de stoken wakaflex in model te krijgen. Deze kant van de schoorsteen is moeilijk bereikbaar, vandaar dat het een klus is dat moet gebeuren voordat morgend de schoorsteenen worden geplaatst.
     
  VOLGENDE PAGINA -->